languages

Ezúttal is büszkék lehetünk erasmusos diákjainkra

2020. 07. 03., 10:51

Iskolánk mintegy 25 esztendeje vesz részt azokban az Erasmus+ európai uniós programokban, amelyek keretében tanulóink 28 napos külföldi szakmai gyakorlaton gyarapíthatják tudásukat. Ez idő alatt számos rangos vendéglátóhelyen sikerült bizonyítani, sőt, egy alkalommal a szakközépiskolás kategória nívódíját is elnyertük. Az évek során a fogadóhelyek szemében elnyert jó hírnévvel magasra tettük a lécet – ám szerencsére ezúttal is sikerült azt átugrani!


A 2019/2020-as tanévben a „Kulináris kalandozások Európa ételkülönlegességei között” címet kapta a projektünk, a téma aktualitását és a menedzselést pedig a pályázat értékelésénél külön megdicsérték. Az elnyert támogatás 31 diák és kísérőtanáraik kiutazását tette lehetővé a 6 célországba, a koronavírus-járvány azonban sajnos ezt a programot is érintette.

Így végül az őszi németországi (Überlingen), ausztriai (Rohrbach) és olaszországi (Rieti), valamint a tavaszi spanyolországi (Zaragoza) turnus kinttartózkodása volt zavartalan, a lengyelországi (Krakkó) csapat két hét elteltével – a krakkói magyar konzulátus közbenjárásával – hazautazott, míg a finnországi (Savonlinna) küldöttség kénytelen volt itthon maradni. A Tempus Közalapítvánnyal egyeztetve így a projektet 2020. május 31.-ig meghosszabbítottuk, és ha a körülmények adottak lesznek, mindenképpen bepótoljuk az elmaradt heteket.

Addig is maradjunk a megvalósult terveknél, hiszen azokkal kapcsolatban is bőven van okunk a büszkeségre. A kiutazók közt ezúttal is többségben voltak a szakácsok, a cukrászok és a pincérek, de a német és a lengyel partner turisztikás diákjainknak is adott munkát. Ami pedig a velük való elégedettséget illeti, Makláriné Baksa Anita, iskolánk tanára, a projekt koordinátora elárulta, nagy megtiszteltetés, amikor a fogadóintézmények képviselőitől visszajelzésként azt hallja: „A magyar diák meglátja a munkát.” Mint mondta, a „keris” tanulókról mostanra az a kép alakult ki külföldön is, hogy gyors betanulás után maguktól is tudják, mit kell csinálniuk. Ha pedig épp nem kaptak feladatot, akkor is találnak maguknak valami hasznos elfoglaltságot.

E mögött a pozitív kép mögött persze rengeteg munka van, a program minden egyes résztvevője és közreműködője részéről. Ennek első lépcsőfoka egy gondos előszűrés, amelynek révén csak az osztályfőnökök, a szakoktatók és a nyelvtanárok egybehangzó véleménye alapján arra érdemes diákjaink kerülnek be a programba.

A szakmai, pszichológiai, pedagógiai, nyelvi, kulturális és infokommunikációs felkészítések már jóval a kiutazás előtt megkezdődnek. A hétvégi táborokban többek közt mentálhigiéniás szakember segítségével tréningezzük a diákokat az előttük álló, sok szempontból újszerű kihívásokra. A felkészítés része többek közt a célország kultúrájának, sajátosságainak bemutatása, valamint a csapatépítés is, hisz mégiscsak több osztályból és több szakmából érkező tanulóknak kell közösen helytállni egy hónapon át.

A projektek egyik kulcsmozzanatára, a „magyar napra” is már itthon elkezdenek gyakorolni a diákok: elkészítik azokat a jellegzetesen hazai ételeket, amelyek aztán egy alkalommal az őket fogadó étterem, hotel, pizzéria étlapjára is felkerülnek. Tapasztalataink szerint a vendégek rendre örömmel fogadják a Gundel palacsintával, pörkölttel, gulyással, aranygaluskával vagy épp somlóival bővülő választékot, így előfordult, hogy növendékeinknek 250 főre kellett elkészíteni azokat.

Mindehhez természetesen ezúttal is megkapták a kellő támogatást a kísérőtanároktól. Hozzá kell tenni, a németországi partner nagykorú diákokat fogadott, így ott a monitoring látogatás időzítésével sikerült elérnünk, hogy ne egyedül utazzanak: a tanulókat intézményvezetőnk kísérte el és az első 5 napban segítette a beilleszkedésüket.

Diákjaink szinte kivétel nélkül pozitív hangvételben számoltak be a kint töltött hetekről – kellemetlen élmények főleg hiányos idegennyelv-ismeret miatt adódtak. Ezen hamar túljutottak és tanulóink nyelvtudása jelentősen fejlődött, hiszen „élesben” voltak rákényszerítve, az angol vagy a német nyelv, rendszeres használatára.  Ezen kívül a különböző országok konyháinak rejtelmeibe való bepillantásból is sokat profitálhatnak későbbi karrierjük során, főként, hogy többen olyan alapanyagokkal is dolgozhattak, amelyeknél itthon nehéz gyakorlatot szerezni (pl. tengeri herkentyűk).

A sokrétű fejlődés mellett természetesen az is fontos, hogy a fiataloknak „ablakot nyissunk a világra”, így a szabadidejükben nem maradhatott el a környék látnivalóinak megtekintése és a különböző kulturális programokon való részvétel sem.

Mint már említettük, a kialakult helyzet miatt a projekt csak a következő tanévben fejeződik be, ekkor kerülhet sor a hagyományos záró rendezvényre és az Europass bizonyítványok kiosztására. Ezzel párhuzamosan pedig már javában zajlik a következő szakmai gyakorlatok előkészítése. A „Környezethatékony szemléletek a fentarthatóságról az európai vendéglátásban és idegenforgalomban” című pályázatunkat a járványra tekintettel 18 hónap futamidővel (2020. június 1-től 2021. november 30-ig) tervezzük.

Bízunk benne, hogy valóban minden adott lesz a lengyelországi és a finnországi pótláshoz, valamint az új projekt teljes körű megvalósításához, hiszen az eddigiek alapján biztosak lehetünk abban, hogy ez további „jó pontokat” jelentene diákjainknak és mindazoknak, akik mögöttük állnak.

Infoblokk.jpg

 

Programok



Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


LEGFRISSEBB HÍREINK

Véletlenszerű képek 

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Oldal megtekintések

Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók