languages

képek

prezentáció

 Beszámolóm a németországi gyakorlatomról

 

1.Személyes adatok:

 

    Név: Kovács Brigitta

    Cím:3034 Szücsi Széchenyi út 37                                            

    Születési hely, idő:Gyöngyös, 1991.07.13

    Státusz: Diák

 

 

2.Intézményi adatok:

 

Küldő intézmény neve: MMSZ Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági és Idegenforgalmi Szakképző Iskola   3200. Gyöngyös Katona József út 4.

 

Kontakt személy : Csókáné Kálmán Éva

 

 

Fogadó intézmény neve : Constantin -Vanotti –Schule, Überlingen am Bodensee

 

 

Kontakt személy: Simone Dziedzitz

 

 

3. Felkészítés a külföldi gyakorlatra:

 

  3.1 Nyelvi felkészítés 

 

        A németországi kiutazásra a felkészítő tanárnőnk   Daskalopoulos - Kuzbelt Hilda Tanárnő volt. A kiutazásunk előtt egy 45 órás  felkészítőn vettünk részt, ahol a munkában használatos szavakat, kifejezéseket tanultunk.

 

Sok fénykép és videó film  megtekintésével nyerhettünk betekintést Németországba.

A szakács szakmában használatos szavakat gyakoroltuk hogy könnyebben megértsük a német nyelvet. Német receptekkel betekintést nyerhettünk a német konyha ételeibe.

Az első héten még voltak nehézségeim a német nyelv megértésében, de a minden napos német nyelv hallása után már  az elkövetkezendő hetekben sokkal könnyebb volt már a kommunikáció is..

 

  3.2 Pszichológiai felkészítés

 

    A Sóház téren  két napos táborban  vettünk részt, ahol pszichológiai felkészítést is kaptunk. Itt jobban megismerkedhettünk egymással, és különböző teszteket is csináltunk. Ez a felkészítő összehangolta a csapatot is.

A felkészítést Nádudvari Klára Tanárnő és Nádudvari István tartotta.

Megtudtuk egymás pozitív és negatív tulajdonságait, és hasznos tanácsokat kaptunk az egymással éléssel  és a konfliktus kezeléssekkel  kapcsolatban.

 

3.3 Szakmai felkészítés

 

   A felkészítő tanárunk Nagy Zoltán Tanár úr volt. Könnyű helyzetben voltam, hiszen már második éve tanulom a szakács szakma elsajátítását vendéglős szakon.

 Különböző ételeket készítettünk, melyek mindenkinek nagyon  ízlettetek. Megkaptuk receptjeiket is , és kint akár ezeket a recepteket is elkészíthettük. Hasznosnak találtam ezt a foglalkozást.

 

4 Külföldi gyakorlat tartalma

 

Kiutazás kezdete és vége: 2010.09.16-2010.10.14

Munkaterület: étteremben szakácskodás

 

A gyakorlat alatt végzett tevékenységek, feladatok, munkakörök, munkabeosztás, munkatársak:

 

A minden napi munkám során előkészítő műveletekben vettem részt, díszítéseket is szívesen rám bízták és a desszertek készítésében is részt vehettem.

A munkaidő az alábbiak alapján zajlott az étteremben: reggel 9-től délután 3-ig és este fél 6-tól amíg vendég tartózkodott az étteremben.

Az első munkanapomon a munkatársak megmutattak mindent hol találok , tehát az egész konyhát  megismerhettem.

 

Felváltva dolgoztam a munkatársaimmal, így több dolgot tanulhattam tőlük. Ha valamilyen  kérdésem merült fel, akkor ők szívesen válaszoltak, és segítettek nekem mindenben. Mutattak különböző praktikákat hogy hogyan könnyebb egy- egy művelet elvégzése.

A munkatársaim nagyon kedvesek, segítőkészek, humorosak voltak. 1 lánnyal és 4 fiúval dolgoztam  együtt. A munka után, esténként még jókat beszélgettünk együtt.

 

Az utolsó előtti napomon csak egy egyszerű étellel készültem, mert sajnos nem is volt sok időm. Így hát rakott krumplit készítettem nekik, melyet elmondásuk szerint nagyon ízletesnek találtak!.

 

 

Többször előfordult, hogy  rendezvényre kellett készítenünk salátákat, főételeket és desszerteket. Én is részt vehettem több rendezvényen is. Az elsőn, több neves, a „Linzgau Köche”-ből ( egy prospektus, mely a környék leghíresebb szakács csapatát  ismerteti) közismert, híres szakácsokkal dolgozhattam együtt. Ezen a rendezvényen  ételeket kellett tálalnunk, és díszítenünk.

A második rendezvény egy „Familienfest”, vagyis egy Családi ünnepség volt, ahol rengeteg tűzoltóval találkoztunk, és programokkal szórakoztatták az ide látogatókat. Több sátorban lehetett bort kóstolni, almát vásárolni, és jókat enni.

Mi is egy sátorban készítettünk Apfelküche-t a munkatársnőmmel. Én a tányérok díszítésében vettem részt, nagy sikerrel hiszen többször is megdicsértek. Az almás sütemény biztosan mindenkinek nagyon ízlett, mert folyamatosan csak hozzánk  jöttek eszegetni.

Ez egy elég fárasztó nap volt!

 

Tapasztalatok a pályázat témájához kapcsolódóan:

 

A legtöbbet használt fűszerek illetve fűszernövények a konyhában a koriander, chili, cayen bors, rozmaring, vanília, babérlevél, szerecsendió, tárkony, kakukkfű és a szegfűszeg.

Gyakrabban  használnak szárított fűszereket.

Találkozhatunk egy pár magyar fűszerrel is a polcokon mint például a paprika, kömény, fokhagyma és a paprikakrém.

 

5 Menedzsment

 

Szállás:

 

A szállásom egy csodálatos helyen, egy nyugodt környezetben volt  Heiligenbergben, ahol megfelelő idő esetén az Alpok csúcsaiban is lehetett gyönyörködni. Még a minden napos utazás sem okozott gondot, hiszen csak 5 km-re laktam a munkahelyemtől. A szállásom nagyon tiszta volt,  és jól felszerelt,  de a tisztaságról nekem is kellett gondoskodnom. A szabad napjaimon  az étkezést is magamnak kellett megoldani a tanárnő segítségével!

 

Szabadidős programok:

 

Az első két hétben volt tanárnő velünk, és addig ahová tudott elvitt minket. Voltunk a Mainau szigeten, ahol szebbnél szebb virágokat csodálhattunk meg. Azért hogy a mozgásunkat sem hanyagoljuk, egy több kilométeres biciklitúrát is bevállaltunk.

Aztán voltunk még a „Pfänderen „ amely 1062 méter magasban található és ami már Ausztria. A csúcsra egy libegő segítségével jutottunk fel. Egy csodálatos kép tárult elénk. Sajnos az idő nem kedvezett annyira, de így is egy felejthetetlen emlék marad számunkra.

Meglátogattuk a „Constantin Vanotti Schule”-t is ahol nagy örömmel fogadtak minket.

Készítettek velünk egy interjút és lencse végre is kaptak bennünket, és az ottani újságba is fogunk szerepelni.

Az iskolában megismerkedtünk egy magyar fiatalemberrel  is, aki abban az iskolában tölti a gyakorlatát,  és vele is együtt töltöttünk egy délutánt.

Miután Hilda Tanárnő  hazautazott, Klaudiával, a társammal ellátogattunk Singenbe, ahol rengeteget tudtunk vásárolni, és nézelődni.

 

Ahol én laktam, Andreas Tanárúréknál egy vacsorára is hivatalosak voltunk, és nagyon finom „Kässpätzle”-vel fogadott bennünket, és közben egy jót beszélgettünk velük.

 

Ezenkívül sokszor meglátogattuk Überlingent, ahol óriási sétákat tettünk  és bevásároltunk.

 

 

6. Értékelés

 

Nagyon jól éreztem magam a 4 hét alatt, bár voltak eleinte egy kis nehézségek, de ezeket hamar leküzdöttem.

Meg voltak velem elégedve, és a munkám is a legjobb tudásom szerint végeztem.

Köszönöm a lehetőséget, ez az élmény örökre bennem marad!

 

                                                                                           Kovács Brigitta

                                                                                           14. osztályos tanuló

                                                                  

 


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók