languages

A magyar kultúra napja

2021. 01. 22., 9:33


Magyar kultúra napja 2021.január 22.

Hogyan is teltek a mindennapok a "normál kerékvágás" idején?

Hétfő. Megérkeznek a diákok az iskolába, elmesélik, mi minden történt velük az elmúlt két nap során.
Kedd, szerda, csütörtök. Tanulás, játék, szünetekben való barátkozás.
A "várva várt péntek". A nap végére érve diákjaink belecsaphatnak a hétvégi pihenésbe.
Iskolai ünnepségek, osztályprogramok, kirándulások. Mindez hiányzik, de ahogy telnek a napok, egyre inkább felejtjük is el őket.

Az otthontanulás miatt gyakrabban feltesszük magunknak a kérdést: "Milyen nap is van? Nem tegnap volt az az ünnep, amiről közösen meg szoktunk emlékezni az iskolában? Elfelejtettem."

De van egy költemény, amit nem szabad felednünk, és van egy nap, amikor az ország közösen ünnepel.

Hiszen van egy dal, amit előbb megtanulsz, még mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg kicsi vagy, csak hallgatod: a rádióban, a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére felkúszik a rúd csúcsára a piros – fehér – zöld nemzeti lobogónk. Hallgatod az iskolai és városi ünnepségeken, ahol tiszteletadással és meghatottan éneklik együtt a résztvevők. Aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Mire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik - ez a dal: a magyar Himnusz.
A Himnusz Kölcsey Ferenc költeménye. Olyan vers, amelyben a költő Magyarországot és az e hazát szerető, védelmező és érte meghalni is kész magyar népet dicséri. Versében felemlegeti történelmünk dicsőséges eseményeit és küzdelmeit, veszteségeit. A bevezető és a záró versszakokban pedig Istent hívja segítségül, hogy végre boldogságban, békében élhessen e földön a magyar.
Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen, Istenhez szóló, védelmet kérő nem akad. Ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyar nép imádságának. Ez az imádság örökre biztosította Kölcsey Ferenc halhatatlanságát, nevét a költő beírta minden magyar szívébe. Ahogy a Himnusz öröklődik nemzedékről nemzedékre, úgy öröklődik Kölcsey Ferenc neve és emlékezete.
A Himnusz – nemzeti fohászunk, az egész magyarság eszméjét, érzelemvilágát átjáró óda, imádság. Magyarságunkat, közös hitünket, akaratunkat fejezi ki. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
A magyar kultúra egyidős Magyarországgal. A magyar nép életét, gondolatvilágát, hovatartozását, helyét a világban kultúránk ismerete adja. Kultúránk mutatja, bizonyítja eredetünket, létünket. Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.
Legyetek ti is büszke, a népünk kultúráját szerető diákok, akik emelt fővel éneklik vagy szavalják nemzeti himnuszunkat!

 
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók