languages

A fenntarthatóságról szólt az idei témahét

2019. 05. 29., 12:35

Fenntarthatósági témahét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskolában


A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre inkább az iskoláknak is lépéseket kell tenniük. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon.

A szemléletváltást nem lehet elég korán kezdeni, a változásra a fiatalok a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

A 2019. évi Fenntarthatósági Témahét témakörei a közösségi közlekedés, a víz és a globális célok közül az „Egészség és jóllét” a „Fenntartható városok és közösségek” és a „Fellépés az éghajlatváltozás ellen” témái köré szerveződtek.

Iskolánkban a 10.G osztály vett részt a témahéten, biológia, kémia, fizika, földrajz, német nyelv, informatika és osztályfőnöki órák keretében készültek el a projektmunkák.

A Te szedd akció keretében megtisztítottuk a Batthyány téren található sportcentrumunk környékét.

A tanulók az „Ismerjük meg életünk alapját, a vizet!” címmel csoportokban projektmunkát készítettek, melyben szerepeltek a víz fizikai, kémiai tulajdonságai, az élethez nélkülözhetetlen szerepe, a vízszennyezés, gyógyvizeink, és még sok-sok érdekesség.

Plakátkészítési versenyt rendeztünk, amelyen a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel kapcsolatos figyelemfelkeltő plakátokat kellett készíteniük a diákoknak.

Megismerkedtek a megújuló energiaforrásokkal, a fenntartható fejlődésben játszott szerepükkel, és magyarországi felhasználásukkal.

Otthoni feladatként elkészítették a napirendjüket, annak tükrében, hogy mikor, milyen tevékenységeink során pazaroljuk az energiát, állítunk elő feleslegesen szemetet, mit tudnánk mi, a saját környezetünkben tenni a fenntarthatóságért.

 

Nemzetközi kitekintésként német órákon a követendő német példával ismerkedtek meg.

Németország élen jár a szemét szelektációban, és az újrahasznosítás területén. Videofilmet tekintettek meg a szelektív hulladékgyűjtésről, milyen szempontok alapján gyűjtik össze a szemetet egy háztartásban.

 

Kiscsoportos foglalkozáson maguk is szelektív hulladékgyűjtési feladatot oldottak meg, és német nyelvű plakátokat készítettek.

A fenntartható fejlődésért nemcsak a témahéten teszünk, a lelkesedést tovább visszük, terveink között szerepel a „Passzold vissza tesó!” programban való részvétel, melynek célja a használt mobiltelefonok összegyűjtése, újrahasznosítása.

 

A Te szedd akcióról készült képek ide kattintva érhetők el.

 

Infoblokk.jpg

 

ProgramokPályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


LEGFRISSEBB HÍREINK

Véletlenszerű képek 

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Oldal megtekintések

Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók